Thursday, May 01, 2008

Diuen que el temps de l’alimentació a baix cost ja ha passat a la història.
L’encariment de productes bàsics com el blat, el blat de moro, o l’arròs planteja nous problemes alimentaris d’abast mundial.
Les raons d’aquest encariment, diuen, son diverses: males collites a causa de fets climàtics, conversió de terrenys per a la creació de “bio” carburants, pèrdua de superfície conreable, augment del consum...
Aquesta pujada no afecta gaire a la família "occidental"; els habitants dels països rics gastem en alimentació aproximadament el 18% dels nostres ingressos. Els països que estem en aquest carro representem el 20% de la població mundial i gastem vora el 80% dels recursos energètics planetaris.

Però per al 80% restant de la població mundial, els efectes de la economia global son desastrosos. Una família “normal” d’un país “normal” pot gastar el 70% dels seus ingressos en menjar.

La crisis alimentaria de l’arròs (que s´encareix fins al doble del seu preu) serà tema de debat a l’agenda del G-8, que tindrà lloc al Japó el pròxim Juliol. Els productors esgrimeixen l’augment del consum com una de les causes per a la pujada de preus, i resulta que la major part de l’arròs de qualitat es comercialitza per al mercat internacional. Avui, països com Filipines comencen a recórrer al gra transgènic (modificat genèticament) per a fer front a la crisis i garantir el consum intern.

No hi ha prou arros. El preu puja. Nosaltres el podem pagar i ens el quedem. Ells es foten de gana... i per solucionar-ho ràpid es queden el transgènic que nosaltres no volem ni veure.

La ecuació resultant és aquesta, o potser peco d'anti sistema?

4 comments:

Anonymous said...

Cualquier cambio en la ecuación ya es antisistema. Muy acertado lo de la familia "normal" y el país "normal".

moi de tiana said...

thomas robert malthus, el malthusianisme, et sona?
és del s.XIX, crec...
diria que està relacionat, la població planetària augmenta fins a superar la capacitat del planeta per abastir-la, passa que ara ha canviat una miqueta, no?

Abelunimbus said...

Tu també?! Jo també hi vaig sortir, i mon germà Isaac! Però no hi som. Això simplement és un vídeo que tenen a la web de TV3 que casualment o no, hi surt en Miquelarro.
Fortíssim.

Uri said...

MOI... no he llegit Malthus, pero miraré què explica. De totes formes no crec que el problema en questió vingui derivat de l´augment e la població (que crec que és el més gran problema mundial), sino d´una mala gestió dels recursos, de la globalització, la llei de mercat i la panda de mafiosos que ens governa.